Zoeken in deze blog

vrijdag 16 september 2011

Ayurveda en huidtherapie

De Ayurveda in de huidtherapie praktijk:
Als huidtherapeut en natuurgeneeskundig therapeut heb ik in de afgelopen jaren veel geleerd over een holistische kijk op de werking van het lichaam en geest. Zo heb ik veel interessante inzichten geleerd van de holistische Ayurvedische filosofie en de daarbij behorende dosha’s ofwel constitutie types.
In de loop der jaren had ik al opgemerkt dat acne patiënten veel overeenkomsten hadden in hun klachtenpatroon, maar vaak ook een verschillend huidbeeld lieten zien en niet allemaal op dezelfde manier reageerden op mijn adviezen. Vanuit de Ayurveda werd me dat ineens veel duidelijker, waardoor ik mijn adviezen en behandeling meer kon afstemmen op de individu. Hoewel ik in eerste instantie een beetje moeite had met de Ayurvedische termen en begrippen, werd ik later redelijk ‘gegrepen’ door de mooie inzichten die ik erdoor kreeg. En ook de patiënten konden deze inzichten herkennen en de adviezen snel toepassen in hun leven. Met alle mooie gevolgen van dien. Wie weet geldt dit dadelijk ook voor jou?

De 3 dosha’s uit de Ayurveda:
De Ayurveda kent 3 verschillende types: de Vata (ook wel hert genoemd), de Pitta (ook wel tijger genoemd) en de Kapha (ook wel olifant genoemd).
Via de site van natuurdiëtist Marijke de Waal-Malefijt op www.constitutietest.nl kan je eenvoudig en snel een test doen om te kijken welk van deze 3 types het meest naar voren springt. Het kan zijn dat één van de types duidelijk overheerst, ook kan het zijn dat er twee types ongeveer gelijk naar voren komen. In principe heb je altijd wel van alle types iets in je constitutie vertegenwoordigd.

De 3 dosha’s ofwel Ayurvedische constituties:
Een Vata is vaak perfectionistisch, heeft oog voor detail, werkt secuur, doet meerdere dingen tegelijk (mentaal en fysiek hoge inspanning op korte termijn) en is snel uitgeblust hierdoor. Een Vata heeft daarbij zeer gevoelige darmen, is vaak kouwelijk, heeft meer dan andere types behoefte aan regelmaat en voldoende slaap en kan niet goed tegen veranderingen. Grappig genoeg wil een Vata graag ook lijken op een Pitta tijger, wat nog al eens kan leiden tot uitputting omdat de Vata dan veel te lang doorgaat en teveel kostbare energie verloren raakt.
Enkele kenmerken Vata huid: droog, gevoelig, schilferig, eczeem, acne

Een Pitta ofwel tijger heeft meer uithoudingsvermogen, is in staat in hoofdlijnen te denken, houdt zich minder bezig met detail, niet snel uit balans, wil graag winnen (in sport) en is een teamspeler. Dit type is een vuur-type, heeft het gauw warm, verbrandt snel en heeft eerder behoefte aan verkoeling (niet te heet weer, koel voedsel en drank) dan aan warmte.
Enkele kenmerken Pitta huid: snel warm, roodheid, couperose, sproetjes

Een Kapha type is evenwichtig, vriendelijk, moeilijk vooruit te branden, rustig en stabiel, heeft eerder behoefte aan vet en zetmeelrijk eten en heeft een ‘olifantengeheugen’ voor langere termijn, op korte termijn juist moeite met onthouden. De Kapha houdt niet van intensief bewegen, maar heeft wel een lang uithoudingsvermogen als hij beweegt. De darmen zijn gauw geneigd te verstoppen, vermoedelijk o.a. door het verkeerde (vet en koolhydraatrijk eten.
Enkele kenmerken Kapha huid: vettig, verdikte bleke huid, grove poriën, slechte doorbloeding

Toepassing van Ayurvedische constituties bij huidklachten:
Waarom is het nu bij het volgen van een dieet of het kiezen van een therapieplan handig om te weten welk Ayurvedisch type je het meest bent? Elk Ayurvedische type heeft ook een daarbij behorende leefstijl en voedingspatroon. Juist wanneer er fysieke of mentale klachten zijn kan het opvolgen van deze adviezen soms zelfs een groot effect hebben in het verbeteren van je gezondheid.

Omdat ieder mens zo verschillend is, is een algemeen voedingsadvies of dieet dat voor iedereen goed is, haast niet mogelijk. Dat is ook vaak de reden waarom vele diëten op langere termijn niet aanslaan of zelfs niet goed voor iemand is. Wanneer het niet bij je constitutie type past, zal je er mogelijk niet de gewenste resultaten mee bereiken, je er niet goed bij voelen en het daardoor ook niet lang vol kunnen houden. Verstandig is om – wanneer er huidklachten zijn – te kijken welk constitutie type je bent en wat voor leefstijl en voeding daar bij past.
Ook voor mensen die willen afvallen of bijvoorbeeld een fysiek zware baan hebben of aan intensieve sport doen kunnen baat hebben bij deze Ayurvedische adviezen.

Het kan dus een handig hulpmiddel zijn op weg naar een betere gezondheid en een betere conditie. Wanneer je deze Ayurvedische informatie integreert in een voor jou prettig dieet of voedingspatroon, zal het nog meer kans van slagen hebben bij het bereiken van je doel.

Marcelline Goyen
Huidtherapeut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten