Zoeken in deze blog

dinsdag 18 september 2012

Oxytocine en de huid als ontspanningsfactor!

De huid en contact:
De huid kent vele functies zoals bescherming tegen externe invloeden, warmteregulatie, uitscheiding van stoffen en het voelen. Daarnaast heeft de huid ook een cosmetisch aspect. Wie wil er niet een mooie gave huid? Wanneer we ouder worden doen we er vaak van alles aan om de rimpels en andere verschijnselen van het ouder worden te vermijden. Een eerste indruk van iemand wordt vaak mede bepaald door het uiterlijk. Juist omdat de huid als eerste zichtbaar is, speelt het cosmetische aspect van de huid bij velen een grote rol.
Wanneer iemand een ernstig verstoorde huid heeft zoals bij brandwonden in het gelaat of rode wijnvlekken, kampt zo iemand vaak niet alleen met fysieke problemen. Dergelijke huidaandoeningen kunnen ook voor een psychische belasting zorgen door bijvoorbeeld vervelende reacties uit de omgeving. Ook huidaandoeningen zoals ernstig eczeem, psoriasis, acne en andere zichtbare aandoeningen kunnen nare en soms afwijzende reacties opleveren. Anderen vinden het dan vaak vies om de beschadigde huid aan te raken of denken dat de huidaandoening besmettelijk is. Iemand met dergelijke huidklachten kan op deze manier in een sociaal isolement raken met allerlei negatieve emoties tot gevolg. En dat terwijl aanraking van de huid juist ook hele positieve effecten kan hebben.

De huid als ontspanningsfactor:
Steeds meer mensen hebben last van stress, neerslachtigheid en depressies. Juist bij dit soort klachten kan de huid een ‘helpende hand’ bieden. Mensen die naar een massagetherapeut gaan, merken veelal tijdens en na een ontspanningsmassage dat hun lichaam meer ontspannen aanvoelt, en dat ze zelf ook meer tot rust zijn gekomen. Deels kan dit komen door de persoonlijke aandacht van de massagetherapeut en deels wordt dit hormonaal veroorzaakt.

De huid speelt namelijk een rol in het stimuleren van hormonen die verantwoordelijk zijn voor een prettige en ontspannen stemming. Deze hormonen worden geactiveerd wanneer de huid op een prettige manier aangeraakt wordt, zoals tijdens een massage, het ondergaan van een knuffel, het strelen van knuffeldoekjes (zoals kinderen vaak doen), het aaien van (aaibare) huisdieren en zelfs bij het eten van voeding.

Oxytocine, het knuffelhormoon:
Tijdens de prettige aanraking van de huid vindt er een stimulatie plaats van het hormoon oxytocine via de hypothalamus in de hersenen. Dit hormoon wordt ook wel knuffelhormoon genoemd vanwege het anti-stress effect op het lichaam en de geest. Het blijkt dat dit een van de redenen is waarom depressieve en eenzame mensen een positief effect ondervinden door het hebben van een aaibaar huisdier zoals een kat of een hond. Het aaien van deze dieren stimuleert oxytocine en vermindert daarmee stress. Een tekort aan oxytocine kan komen door eenzaamheid en weinig fysiek prettig contact met andere mensen of door teveel stress.
Ook bij het eten van voedsel kan er een stimulatie van oxytocine plaatsvinden. Dit positieve effect kan een reden zijn voor ‘troostvoeding’, waardoor iemand teveel eet omdat het ze ontspant.

Effecten van massage en stimulatie van oxytocine zijn:
  • Lagere bloeddruk
  • Lagere hartslag
  • Minder stresshormonen in bloed
  • Rustiger, minder agressief
  • Minder lichamelijke klachten en verhoogde kans op betere gezondheid

Serotonine, het stemmingshormoon:
Wanneer via huidcontact oxytocine geproduceerd wordt, stimuleert dit hormoon tevens de productie van Serotonine ofwel het stemmingshormoon. Serotonine wordt in de hersenen en in de darmen geproduceerd en speelt een rol bij het eten, slapen, de stemming, seksueel gedrag en het bioritme. Omgekeerd heeft ook serotonine een stimulerend effect op de productie van oxytocine. Beide hormonen spelen dus een belangrijke rol in de stemming.
  • Een tekort aan serotonine kan leiden tot depressies en verdriet.
  • Een teveel aan serotonine kan leiden tot agressie en boosheid.
 
Kortom: het belang van de huid bij eenzaamheid en stress is groot. Een prettige aanraking met de huid en/of een liefdevolle knuffel kunnen zoveel meer kan doen dan alleen een aardig woord. Dus deel eens wat vaker spontaan een ‘hug’ uit, aai eens iemand over de bol als troost of hou eens iemands hand vast bij verdriet, stress en of spanning. Het positieve effect ervan kan je verbazen!
En wanneer je eenzaam bent of bijvoorbeeld last hebt van pijn, verdriet of depressies, ervaar eens de weldaad van fysieke aanraking door je te laten masseren door een masseur of therapeut! Wanneer je niet naar een massagetherapeut durft te gaan vanwege je huidklachten, klop dan aan bij een erkende huidtherapeut voor massage. Het zal je stemming ten goede komen en daarmee ook je gezondheid!

Marcelline Goyen
Huidtherapeut

1 opmerking:

  1. Ha Marcelline,
    Mooi artikel. Helemaal mee eens. Meer informatie omtrent Oxytocine op www.oxytocine.nl
    Laatste informatie: http://www.nationalezorggids.nl/ggz/nieuws/17736-knuffelhormoon-kan-mogelijk-psychische-stoornissen-behandelen.html
    Wellness Line B.V.

    BeantwoordenVerwijderen