Zoeken in deze blog

zaterdag 10 september 2011

Huidklachten en Leaky gut

Leaky gut ofwel de lekkende darm: "Gevolgen van problemen in de immuniteit/afweer van de darmen":
Wanneer er via het spijsverteringsstelsel in de darmen een grote aanval is van storende en/of ziekmakende stoffen, worden de immuun-eiwitten in het darmslijmvlies zeer actief en kunnen uiteindelijk op langere termijn flinke verstoringen optreden in de slijmlaag, zoals ontstekingen en verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand. In het laatste geval wordt dan ook wel gesproken over Leaky Gut, ofwel de lekkende darm! Voorbeelden van aandoeningen waarbij darmontstekingen en lekkende darm voor komen zijn: colitis ulcerosa, spastische darm (PDS), auto-immuunziekten zoals (voedsel-)allergieën, tal van huidafwijkingen zoals eczeem, acne, rosacea, psoriasis, reumatische aandoeningen, problemen met de luchtwegen, traan-, speekselklieren en oorontstekingen.

Het lymfesysteem: Om beter te begrijpen hoe het nu komt dat, wanneer het mis gaat in de darmen, er op andere lokaties in het lichaam ook reacties kunnen optreden, is het goed om even uit te leggen dat het lymfesysteem hier een cruciale rol in speelt.
Het lymfesysteem is een groot systeem van vaatjes, lymfknopen en staat in z’n geheel met elkaar verbonden. De lymfevaatjes liggen naast bloedvaatjes in het lichaam en nemen een deel van het uit de bloedvaten afkomstige vocht op om te filteren en te zuiveren. De lymfocyten ofwel witte bloedlichaampjes zullen zich gaan vermeerderen wanneer ze ziekteverwekkers herkennen en deze gaan bestrijden. In de lymfeklier bevinden zich T- en B-lymfocyten. Wanneer in het lichaam een infectie optreedt, zal vaak de dichtstbijzijnde lymfklier gezwollen raken.
Het lymfesysteem dat betrokken is bij alle slijmvliezen in het menselijk lichaam, ook wel MIS ofwel het mucosale Immuunsysteem genoemd. Bij dit systeem horen zowel de longen (bronchien), neusslijmvlies, traan- en speekselklieren, borstklieren, dikke en dunne darm, het genitaalgebied en de huid.
Indien in de darm een verstoorde immuunreactie optreedt op bijvoorbeeld specifiek voedsel, zijn daar lymfocyten ofwel witte bloedlichaampjes, bij betrokken die via het lymfesysteem direct of later ook soortgelijke reacties kunnen veroorzaken op andere lokaties in het lichaam. Voorbeelden van dit soort reacties "op afstand" zijn een loopneus na het eten van specifieke allergenen (voedsel waar je allergisch op reageert of waar er sprake is van intolerantie), jeuk op de huid na het eten van bijvoorbeeld aardbeien, benauwdheid in de longen na eten van voedsel, het ontwikkelen van cysten (ontstekingen) in de borsten door een verstoorde darmfunctie.
Hoewel nog veel mensen denken dat het eten van voeding geen rol 'kan spelen' bij de klachten zoals huidafwijkingen, darmontstekingen, opgeblazenheid, chronische vermoeidheid, reumatische klachten, migraine, diabetes etc. blijkt uit het bovenstaande dat de passage door de darm niet zomaar gebeurt en dat het kiezen van verkeerde voeding verstrekkende gevolgen kan hebben.

"Gezond eten en toch (huid- en of darm-)klachten?!"
"Ja maar, ik eet altijd zo gezond: veel bruin brood, zuivel, veel fruit, sinaasappels, kiwi etc. en ik snoep weinig! Dan kan ik toch geen verstoorde darmen hebben?"  Het tegendeel is helaas waar, want het kan zijn dat je lichaam bijvoorbeeld niet zo goed tegen tarwe kan (bevat eiwitten die voor veel mensen irriterend werken) en dan is het eten van grof volkoren producten juist iets wat je darmen minder leuk zullen vinden. Vermoeidheid is dan vaak een van de eerste klachten. Ook zuivel is niet voor iedereen goed, vooral de koemelk kan veel (huid) problemen geven! Een van de redenen is het koemelk eiwit, dat door het menselijk lichaam niet goed wordt verdragen. Komisch genoeg gaan de kalveren na een tijdje van de moederkoe af en gaan over tot het eten van grassen om verder te groeien. Wij mensen maken - indien mogelijk - tijdens de eerste maanden van ons leven gebruik van moedermelk en daarna nemen wij de rol van de kalveren over, bijzonder toch? Niet iedereen heeft last van de koemelk eiwitten. Kijk je vanuit de bloedgroep dieten, dan zie je dat bloedgroep O echt geen zuivel zou moeten nemen terwijl bloedgroep B er wel redelijk wat van kan nemen. Dat heeft o.a. te maken met de antigenen en antilichamen in het bloed, en dat is per bloedgroep verschillend. Wanneer een voedingsstof erg veel lijkt op een bepaald antigeen, kan een bloedgroep daar antilichamen tegen maken en het gevolg is een overreactie door het immuunsysteem.

Ook groenten en fruit staan nog wel eens ter discussie. Wanneer je kijkt naar Vata types uit de Ayurveda (vaak zeer actieve en gevoelige mensen) dan zie je meestal slanke mensen die graag rauwkost eten, veelal last hebben van kou en een sterke behoefte aan regelmaat en voldoende slaap hebben. Dit type mens kan nu juist niet zo goed tegen rauwkost want het kost bij de Vata teveel energie in de darmen om deze rauwkost te verteren, wat dan resulteren kan in een tekort aan energie en warmte: koude handen, koude voeten en kouwelijk lichaam tot gevolg! Een sportende Vata die heel gezonde Smoothies wil drinken met rauwe groentesappen en fruit, kan zomaar eens gaan klagen dat hij of zij na zo'n drankje eigenlijk ineens veel klachten van kou heeft en moeheid.... logisch nu toch?

Het is dus daarom niet zomaar te zeggen dat wat je 'gezond' eet, ook altijd goed voor je is! "Luister naar je lichaam en wanneer het lichaam signalen afgeeft die ongewenst zijn zoals vermoeidheid, opgeblazen darm en dergelijke, probeer je voedingspatroon eens aan te passen!

Marcelline Goyen
Huidtherapeut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten