Zoeken in deze blog

woensdag 25 september 2013

Klimaatverandering op de huid

Klimaatverandering en de gevolgen voor het milieu

Van de week zag ik een interessant en uiterst leerzaam programma bij de VPRO "Klimaatjagers" van Bernice Nootenboom, klimaatjournaliste. Daarin werd aandacht besteed aan de invloed van klimaatverandering en gevolgen van het menselijk ingrijpen in de natuur zoals het afbranden van bosgebieden bij oa tropische regenwouden in Amazone-gebied. Het verbranden van grote oppervlakten bos t.b.v. landbouw blijkt verstrekkende gevolgen te hebben voor de oorspronkelijke begroeiing en dus het milieu. Na één keer afbranden van natuur blijkt deze zich nog redelijk te kunnen herstellen in terugkeer van de oorspronkelijke begroeiing. Echter, na twee keer afbranden van die natuur blijkt deze compleet te veranderen. In het onderzochte gebied bleken er bijvoorbeeld veel minder bomen terug te groeien, de wortels konden niet meer diep in de droge grond komen. In plaats daarvan ontstond een geheel andere begroeiing bestaande uit met name grassoorten. Men spreekt over een ecologisch kantelpunt, het punt ofwel de situatie waarna de natuur op een nadelige manier blijvend verandert.

Klimaatverandering en de gevolgen voor de huid

Terwijl ik dit programma zat te bekijken zag ik gelijk de overeenkomst tussen klimaat verandering van het milieu en van de huid. De gezonde huid is bedekt met een prachtig ecologisch uitgebalanceerd milieu aan micro-organismen ofwel de huidflora. Deze flora is samen met de zuurmantel ofwel de zuurgraad van de huid heel belangrijk als bescherming van de huid en de  en het lichaam tegen invloeden van buitenaf zoals schadelijke stoffen en ziekmakende micro-organismen. De gezonde huidflora is in staat met eigen afweerstoffen de groei van ziekmakende micro-organismen te remmen. Ook hier geldt dat beïnvloeding van de huid door o.a. contact met stoffen en veranderde omgevingsfactoren bij kan dragen aan veranderingen van de zuurgraad van de huid en de huidflora.
Het kantelpunt van de huid wordt bereikt wanneer bijvoorbeeld de buffercapaciteit van de huid niet meer genoeg functioneert waardoor de zuurgraad van de huid blijvend verandert en/of de gezonde huidflora samenstelling langdurig verstoord raakt. Deze veranderingen dragen bij aan een verminderde afweer, een verstoorde en verzwakte huidbarrière en daarmee aan een verhoogd risico op huidproblemen zoals droge huid, huidinfecties, eczeem, acne en dergelijke.

Back to basic huidzorg?

Het is daarom eigenlijk vreemd dat we nog zo gemakkelijk van alles op de huid smeren zonder te weten wat de gevolgen zijn voor het milieu op de huid. Denk daarbij aan bijvoorbeeld crèmes, - desinfecterende - huidreinigers, shampoo en ook aan make-up, zonbeschermers, parfum etc. Zie ook mijn blog over pH van de huid. Het wordt hoog tijd dat er meer onderzoek komt naar de invloeden van huidproducten op de huid, met name bij regelmatig en langdurig gebruik. Een product kan ogenschijnlijk in eerste instantie prettig aanvoelen, maar wat gebeurt er eigenlijk met de huid zelf op langere termijn? Zolang we dat nog niet voldoende weten is voorzichtigheid met dergelijke producten aan te raden en is het net als bij het milieu nodig om daar meer over te weet te komen en te publiceren. Wellicht gaan we dan in de toekomst bewust steeds minder op de huid smeren en zodoende minder in contact komen met allerlei vaak schadelijke stoffen op de huid. Back to basic huidzorg dus! Wordt vervolgd.

Wanneer je meer informatie hierover wilt, neem dan gerust contact op met mij via info@huidtherapie.com of volg me op twitter @HuidtherapieCOM of facebook Huidtherapie.com.

Marcelline Goyen
Huidtherapeut



2 opmerkingen:

  1. Mooie blog met interessante informatie...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Kim voor je compliment ;-) ... Er is nu een nieuwe blog website van mij met nog meer artikelen over de huid. Kijk maar eens op http://huidtherapiecom.weebly.com/

    BeantwoordenVerwijderen